Fargelære - Lynkurs

En tråd i 'Tutorialer' startet av makketota, 12 Sep 2006.

 1. makketota

  makketota Lt. Commander

  Innlegg:
  188
  Liker mottatt:
  0
  Poeng:
  125
  Tenkte at alle amatører burde ha passlig god kunnskap til farger , slik at de vet hva det er snakk om i ulike sammenhenger og behersker redigeringsprogramvare bedre.  Bildet på tv apperat, datamaskiner, prosjektorer ol. er fargene bygd opp av 3 ulike farger det er RGB (Rød , Grønn og Blå) Hver av desse blir kallt fargekanaler eller colorchannels. Den røde farge kanalen har 256 forskjellige rødfarger, den Grønne har 256 forskjellige grønne og den blå har 256 forskjellige blåfarger. Desse tre fargene blander seg og lager alle mulige andre farger. 256x256x256 = 16777216 -> Det er altså i overkanten av 16 milloner mulige fargekominasjoner ved å blande det tre fargekanalene.

  Det er altså slik bildene du ser på dataen ol. blir bygd opp. (!Når det gjelder å printe/trykke ting er det CYMK color som blir brukt, det er litt greit å vite)

  Saturation er også viktig , saturaion er altså hvor mye farge bilde skal innholde , jo mindre saturation bilde har jo mer nermer det seg svart hvitt, dette er svært nyttig å vite når du skal korrigere farger i redigeringsprogram. Contrast er hvor stor forskjell det er mellom de forskjellige fargene, mer kontrast gir mer dybde i bildet.

  *Kommer mer her senere*
   
  #1

Del denne siden